Online Θεραπεία

Έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες θεραπευόμενους διαδικτυακά τα τελευταία δέκα χρόνια. Η ανατροφοδότηση που έχω λάβει είναι ότι η online θεραπεία είναι εξαιρετικά βολική. Αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι το πόσο συχνά βλέπω τους θεραπευόμενους μου να εκπλήσσονται, ανακαλύπτοντας όχι μόνο την αποτελεσματικότητα της σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και το πόσο πολύ συνδέονται συναισθηματικά με όλη τη διαδικασία.

H online θεραπεία είναι μια ερευνητικά τεκμηριωμένη μέθοδος διεξαγωγής ψυχοθεραπείας. Συγκεκριμένα η έρευνα αποδεικνύει ότι η διεξαγωγή της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (ΓΣΘ), της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) και του EMDR είτε διεξάγονται δια ζώσης είτε online είναι εξίσου αποτελεσματικές για τη συντριπτική πλειονότητα των ψυχικών δυσκολιών.

Στόχος μου είναι να κάνω τις συνεδρίες μας όσο πιο διαδραστικές γίνεται.

 • Μοιράζοντας την οθόνη μου μαζί σας όταν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα: Όταν εργαζόμαστε μαζί πάνω σε συγκεκριμένες τεχνικές
 • Χρησιμοποιώντας τον online ηλεκτρονικό πίνακα για να συνοψίσουμε σε τι εργαστήκαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μας
 • Αποστέλλοντας σας το πλάνο δράσης με e-mail. Το πλάνο δράσης συναποφασίζεται και σας υπενθυμίζει να εργαστείτε πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

 

Τα Οφέλη της Online Θεραπείας

Είναι πολλά τα οφέλη της διαδικτυακής θεραπείας. Συνοψίζοντας τα ερευνητικά ευρήματα:

 • Η διεξαγωγή της θεραπείας στον προσωπικό σας χώρο, στην άνεση και στην ευκολία του σπιτιού σας ή οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε εάν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 • Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες απορρήτου όπως και από κοντά. Ό,τι μοιράζεστε μαζί μου παραμένει απόρρητο. Επίσης οι πλατφόρμες οι οποίες χρησιμοποιούμε είναι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες.
 • Είναι εύκολα προσβάσιμη σε ανθρώπους που δεν θα ζητούσαν εύκολα βοήθεια λόγω συγκεκριμένων ψυχικών δυσκολιών όπως Κοινωνική Αγχώδη Διαταραχή, αγοραφοβία κ.α. Συγκεκριμένα, η έρευνα αποδεικνύει πως η online διάδραση μειώνει το φόβο έκθεσης και την ανωνυμία του θεραπευόμενου.
 • Προσβάσιμη σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σε ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες
 • Επιτρέπει στο θεραπευόμενο να συζητήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια πτυχές της ζωής του, που πιθανόν δεν αισθάνεται άνετα να φανερώσει παρουσία του θεραπευτή
 • Αυξάνει τη συνέπεια σας στην εβδομαδιαία μας συνάντηση από όπου και αν βρίσκεστε, ακόμη και αν ο τρόπος ζωής ή η δουλειά σας απαιτεί συχνή μετακίνηση.
 • Κερδίζετε χρόνο αφού δεν απαιτεί μετακίνησή από εκεί που βρίσκεστε.

 

Τα πιθανά μειονεκτήματα της Online Θεραπείας

 • Απόρρητο- Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα εκεί που βρίσκεστε.
 • Τεχνολογία- τυχόν ασυνέπεια στην ισχύ της σύνδεσης στο διαδίκτυο ή προβλήματα με την πλατφόρμα συνομιλίας. Ίσως κάποιες φορές η οθόνη μπορεί να παγώσει, να δημιουργείται ηχώ με αποτέλεσμα χαμηλής ανάλυσης βίντεο και την αποσύνδεση της κλήσης. Η ισχύς του Διαδικτύου, ο καιρός και κάποιες άλλες μεταβλητές δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της online θεραπείας. Παρ’όλα αυτά σε περίπτωση που αυτό συμβεί μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεδρία μας τηλεφωνικά.
 • Αυτοκτονικότητα- Η Online θεραπεία δε συστήνεται σε θεραπευόμενους με αυξημένο ρίσκο αυτοκτονικών ή παρα-αυτοκτονικών συμπεριφορών

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμα άρθρα για την Online θεραπεία

Bashshur, R. L., Shannon, G. W., Bashshur, N., & Yellowlees, P. M. (2016). The Empirical Evidence for Telemedicine Interventions in Mental Disorders. Telemedicine and e-Health, 22(2), 87-113.

Herbert, M. S., Afari, N., Liu, L., Heppner, P., Rutledge, T., Williams, K., et al. (2017). Telehealth versus in-person acceptance and commitment therapy for chronic pain: A randomized noninferiority trial. The Journal of Pain, 18(2), 200-211.

Per Carlbring, Gerhard Andersson, Pim Cuijpers, Heleen Riper & Erik Hedman-Lagerlöf (2018) Internet-based vs. face-to-face cognitive behavior therapy for psychiatric and somatic disorders: an updated systematic review and meta-analysis, Cognitive Behaviour Therapy, 47:1, 1-18

Spence, J., Titov, N., Johnston, L., Dear, B. F., Wootton, B., Terides, M., & Zou, J. (2013). Internet-delivered eye movement desensitization and reprocessing (iEMDR): an open trial. F1000Research, 79(2)