Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς μπορώ να ξέρω αν χρειάζομαι θεραπεία ή αν θα με βοηθήσει;

Ενώ ο ψυχικός πόνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης μας, η ιδέα να ξεκινήσουμε θεραπεία μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Η απόφαση να ξεκινήσετε θεραπεία προϋποθέτει να είναι μια δική σας επιθυμία παρά μια προσπάθεια να ευχαριστήσετε κάποιον που σας προτρέπει. Το εσωτερικό κίνητρο είναι αυτό που θα σας κινητοποιήσει να προβείτε στις αλλαγές που θέλετε στη ζωή σας.

Μερικές ενδείξεις που θα σας προτρέψουν να ξεκινήσετε θεραπεία:

  • Αν νιώθετε ότι η ζωή σας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που επιζητείτε
  • Βιώνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες ως καταναγκαστικές
  • Απομακρύνεστε από αγαπημένα σας πρόσωπα
  • Επαναλαμβάνετε τα ίδια δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφορών
  • Νιώθετε πως τα συναισθήματά σας απορυθμίζονται εύκολα (πχ. από χαρά στη λύπη και αντιστρόφως)
  • Σωματοποιείτε την λύπη σας (πχ. στομαχικός πόνος όταν είμαι λυπημένος)
  • Υποτιμάμε τον εαυτό μας κ.ά

Αν βιώνετε κάτι από τα παραπάνω, τότε έχει έρθει η στιγμή να ξεκινήσετε το ψυχοθεραπευτικό σας ταξίδι.

2. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία;

Ανάλογα με το ζήτημα που σας απασχολεί, θα συναποφασίσουμε τη διάρκεια της θεραπείας (π.χ. μακροπρόθεσμη, βραχυπρόθεσμη ή μια προσέγγιση επικεντρωμένη στη λύση) καθώς και την εστίασή της (διερευνητική, εστιασμένη στη λύση/διαχείριση των συμπτωμάτων). Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν τη θεραπεία εξαιρετικά ευεργετική και επιλέγουν να την κρατήσουν στη ζωή τους σαν μια μακροπρόθεσμη διαδικασία (για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε Υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας (ΓΣΘ, ΘΑΔ, EMDR, ΔΣΘ, ΘΕΣ).

3. Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας; γιατί αξίζει να ξεκινήσω;

Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη όταν κανείς ξεκινάει το ψυχοθεραπευτικό του ταξίδι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η απόκτηση μιας καλύτερης κατανόησης του εαυτού, η επίτευξη στόχων, η διερεύνηση αξιών, η βελτίωση των προσωπικών σχέσεων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης, η ενίσχυση των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων, η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών σε προβληματικές συμπεριφορές και η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης. Στόχος της συνεργασίας μας είναι να καταφέρετε να δείτε τα ζητήματα που σας απασχολούν με έναν ολιστικό τρόπο που θα σας επιτρέπει να ζήσετε σύμφωνα με τις αξίες σας. Αξίζει να τονιστεί πως τα οφέλη που θα αποκομίσετε από τη θεραπεία έχουν να κάνουν με τη δέσμευσή σας σε αυτήν.

4. Τι συμβαίνει στην πρώτη συνάντηση;

Στην πρώτη μας συνάντηση θα αφιερώσουμε χρόνο στην αξιολόγηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε. Είναι σημαντική η λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την προέλευση και την αιτία των προβλημάτων σας, τον ενδεχόμενο φόβο σας στην αλλαγή, αλλά και τις προσδοκίες σας για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο τέλος της αξιολόγησης, η οποία απαιτεί ένα έως δύο ραντεβού, θα μοιραστώ μαζί σας την κλινική μου διατύπωση, δηλαδή το «χάρτη» που περιλαμβάνει όλες τις δυσκολίες και τα δυνατά σας σημεία. Ο «χάρτης» αυτός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον τρόπο κατά τον οποίο οι τρέχουσες δυσκολίες σας μπορεί να μετατραπούν σε επαναλαμβανόμενα προβλήματα και θα μας καθοδηγήσει στην επιλογή της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης. Η κλινική εμπειρία -καθώς και η έρευνα- αποδεικνύουν πως μία θεραπευτική προσέγγιση δεν μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες ανάγκες του ανθρώπου. Στόχος μου είναι να προσαρμόζω τη θεραπευτική μου προσέγγιση  στις ανάγκες σας και να συνδυάζω μια σειρά ερευνητικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων (για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε Υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας (ΓΣΘ, ΘΑΔ, EMDR, ΔΣΘ, ΘΕΣ).

5. Πώς λειτουργεί η δομή των συνεδριών (Θεραπευτικό Συμβόλαιο);

Διάρκεια- Οι συνεδρίες διαρκούν 50 λεπτά.

Εβδομαδιαίες Συναντήσεις- Η εβδομαδιαία συνάντησή μας είναι απαραίτητη προκειμένου να επωφεληθείτε από τη θεραπεία. Η μέρα και η ώρα της συνεδρίας συν καθορίζονται  και διατηρούνται ίδιες κάθε εβδομάδα εκτός αμοιβαίων σοβαρών λόγων.

Πολιτική Ακύρωσης-Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη ανάγκη να ακυρώσετε μία συνεδρία, χρειάζεται να με ενημερώσετε μέχρι και 48 ώρες νωρίτερα, για να μπορέσουμε να βρούμε μία εναλλακτική μέρα και ώρα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη ακύρωση, η συνεδρία που ακυρώθηκε χρεώνεται κανονικά, σύμφωνα με το ορισμένο κόστος, ως αποζημίωση της κράτησης του χρόνου της συνεδρίας, εκτός αν μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τη συνεδρία μέσα στην ίδια εβδομάδα. Εξαιρούνται επείγοντα περιστατικά: επείγοντα ζητήματα υγείας σας ή της οικογένειάς σας ή άλλα επείγοντα γεγονότα. Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά μου γίνεται κάθε προσπάθεια για έγκαιρη ειδοποίηση και άμεση αναπλήρωση του ραντεβού μας.

Δέσμευση- Η δέσμευση και η συνέπεια είναι το κλειδί για την προσωπική σας βελτίωση. Η έλλειψη δέσμευσης στο θεραπευτικό μας πλάνο, όπως η απουσία σε δυο συναπτές συνεδρίες, χωρίς να ενημερώσετε για τον λόγο της απουσίας σας ή η ακύρωση δύο ή περισσότερων προγραμματισμένων ραντεβού εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών χωρίς προσπάθεια επαναπρογραμματισμού, πιθανόν να επιφέρει τη λήξη της συνεργασίας μας.

Απόρρητο-Η θεραπευτική σχέση βασίζεται στην αρχή της εμπιστευτικότητας. Η αρχή της εμπιστευτικότητας αίρεται μόνο στις περιπτώσεις που εκφράσετε συγκεκριμένη απειλή εναντίον της ζωής κάποιου συνανθρώπου ή εναντίον της  ζωής σας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κριθεί αναγκαίο να επικοινωνήσω με άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος σας ή/και τις αρχές.

6. Δεν μπορώ να έρθω στην κλινική για το ραντεβού μου, θα μπορούσε να γίνει μέσω Zoom, Skype ή τηλεφώνου;

Ναι, προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη για να διασφαλίσω ότι θα τηρήσετε πιστά το πρόγραμμα της θεραπείας σας. Αν χρειαστεί να αλλάξετε τη συνεδρία σας σε τηλεφωνική κλήση ή βιντεοκλήση ανά πάσα στιγμή, δεν υπάρχει πρόβλημα.

7. Οι συνεδρίες μέσω τηλεφώνου, Zoom ή Skype είναι εξίσου αποτελεσματικές με την πρόσωπο με πρόσωπο θεραπεία;

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης θεραπεία και η σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή παραμένει ανεπηρέαστη. Τα μόνο που χρειάζεται να διασφαλίσετε είναι ένας ήσυχος χώρος και μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες εμπιστευτικότητας -όπως και στην κλινική μου- μπορείτε συνεπώς να είστε σίγουροι ότι θα τηρηθούν οι αυστηρότεροι κανόνες του απόρρητου σε όλα όσα πούμε. Έχω εκπαιδευτεί σε μια ποικιλία θεραπευτικών τεχνικών οι οποίες είναι προσαρμόσιμες σε διαδικτυακές πλατφόρμες (για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε Online Θεραπεία).

8. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου;

Ένας Ψυχολόγος έχει σπουδάσει τουλάχιστον εφτά χρόνια για να αποκτήσει το πρώτο του πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ψυχολογία και στη συνέχεια για να λάβει ένα μεταπτυχιακό (MSc) ή διδακτορικό δίπλωμα (PsychD ή PhD) στην εφαρμοσμένη Ψυχολογία (Συμβουλευτική ή Κλινική). Οι Ψυχολόγοι εκπαιδεύονται σε μια σειρά από διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς επίσης στην έρευνα και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διαφόρων ειδών θεραπείας. Αυτό τους επιτρέπει να υιοθετήσουν μια επιστημονική και εμπεριστατωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία των ψυχικών δυσκολιών. Η διεξοδική τους κατάρτιση τους δίνουν τους δυνατότητα να προσαρμόσουν τη θεραπευτική προσέγγιση στο εκάστοτε άτομο παρά να προσπαθήσουν να ταιριάξουν το άτομο σε μια μοναδική προσέγγιση. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη προσαρμογή λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ποικίλες ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων.

Ένας Ψυχίατρος είναι ένας επιστήμονας ο οποίος έχει ολοκληρώσει σπουδές ιατρικής και έχει ειδικότητα στον τομέα της ψυχιατρικής. Αυτό σημαίνει ότι ένας Ψυχίατρος μπορεί να αποκλείσει τα φυσικά αίτια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις ώστε να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή (αν θεωρηθεί απαραίτητο). Ορισμένοι Ψυχίατροι έχουν επίσης ειδικευθεί στην ψυχοθεραπεία, έτσι είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες του νου και του σώματός και να κινηθούν με ευελιξία μεταξύ της συνταγογράφησης φαρμακευτικής αγωγής και της  ψυχοθεραπείας.