Διαταραχή Προσαρμογής

Τι είναι η Διαταραχή Προσαρμογής;

Η Διαταραχή Προσαρμογής είναι μια κατάσταση ως επί το πλείστον βραχύβια η οποία έπεται ενός στρεσογόνου συμβάντος στη ζωή. Η κατάσταση αυτή μπορεί να σας προκαλέσει μια υπερβολική αντίδραση στρες, η οποία περιλαμβάνει θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία ή για δραστηριότητες, αισθήματα απελπισίας, δυσκολίες στον ύπνο και αναδρομές σε γεγονότα του παρελθόντος.

Η προσαρμογή μας μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η εμπειρία ενός διαζυγίου ή προβλημάτων στη συντροφική σχέση, η αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων ή ακόμη και η μετακόμιση σε ένα διαφορετικό σπίτι ή μια διαφορετική πόλη μπορεί να κάνει τη διαδικασία προσαρμογής μας στις νέες συνθήκες πάρα πολύ δύσκολη. Αυτή η δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά ή ακόμη και σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν προβλήματα στην εργασιακή ή στην ακαδημαϊκή ζωή, ή ακόμη και να καταστήσουν δύσκολη τη συγκέντρωσή μας σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα.

 

Συμπτώματα της Διαταραχή Προσαρμογής;

Υπάρχουν πολλά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να λάβετε μια επίσημη διάγνωση διαταραχής προσαρμογής. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να:

 • Αντιμετωπίζετε ψυχολογικά και συμπεριφορικά συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινή σας ρουτίνα, εντός τριών μηνών από την εμφάνιση ενός στρεσογόνου συμβάντος στη ζωή σας
 • Παρατηρείτε αυξημένα επίπεδα στρες πολύ ανώτερα του συνηθισμένου ως απόκριση σε ένα στρεσογόνο εκλυτικό ερέθισμα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις σας ή την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε στα εργασιακά ή στα ακαδημαϊκά σας καθήκοντα
 • Ξοδεύετε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι το στρεσογόνο συμβάν ή βιώνετε παρεισφρητικές σκέψεις

Σημεία και συμπτώματα της Διαταραχής Προσαρμογής

Η διαταραχή προσαρμογής διαταράσσει αισθητά την φυσιολογία σας, οδηγώντας σας στην ανάπτυξη ανεπιθύμητων συναισθηματικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα που βιώνονται γίνονται συχνά αισθητά εντός τριών μηνών από το εκλυτικό συμβάν και σπάνια διαρκούν παραπάνω από έξι μήνες μετά το πέρας της στρεσογόνου κατάστασης. Αν πάσχετε από διαταραχή προσαρμογής, είναι πιθανό ότι λειτουργικότητα σς είναι μειωμένη όταν εργάζεστε ή μελετάτε.

Ενώ τα ακριβή συμπτώματα της διαταραχής προσαρμογής μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο και επίσης να εξαρτώνται από τη γενική σωματική και ψυχολογική σας υγεία, τα ακόλουθα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της διαταραχής προσαρμογής:

 • Άγχος
 • Κεφαλαλγίες ή πόνοι στο στομάχι
 • Ταχυπαλμία
 • Εξασθενημένη επιθυμία για κοινωνικοποίηση και συμμετοχή σε δραστηριότητες
 • Επανειλημμένη απουσία από την εργασία ή το σχολείο
 • Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
 • Διαταραχές ύπνου
 • Κατάθλιψη και απελπισία
 • Συχνό κλάμα

Τα συμπτώματα της διαταραχής προσαρμογής είναι λιγότερο σοβαρά σε σχέση με τα συμπτώματα που βιώνει κανείς στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες.

 

Θεραπεία για τη Διαταραχή Προσαρμογής

Καθώς τα συμπτώματα της διαταραχής προσαρμογής είναι πιθανό να γίνουν αισθητά μόνο βραχυπρόθεσμα, συνήθως όχι πέραν των έξι μηνών μετά την εμφάνιση του συμβάντος, οι θεραπευτικές επιλογές προϋποθέτουν τον καθορισμό ρεαλιστικών βραχυπρόθεσμων στόχων.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπευτική μέθοδος είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Οι ακριβείς τεχνικές που θα επιστρατευθούν θα εξαρτηθούν από τα είδη των συμπτωμάτων και από τη φύση του προβλήματος προσαρμογής. Για παράδειγμα, αν η αντίδραση προσαρμογής είναι κατά κύριο λόγο συσχετιζόμενη με μια καταθλιπτική απόκριση, τότε οι τεχνικές ΓΣΘ που θα επιλεγούν για τη θεραπεία θα είναι αυτές που εφαρμόζονται στην κατάθλιψη. Αν τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται με συμπτώματα τα οποία συσχετίζονται με μια τραυματική απόκριση, όπως οι παρεισφρητικές σκέψεις, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες τεχνικές συσχετιζόμενες με το τραύμα, όπως η EMDR.

Αν η διαταραχή προσαρμογής δεν επιλυθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, μπορεί να σας οδηγήσει στην εμφάνιση πιο σοβαρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως μια αγχώδης διαταραχή ή μια σοβαρή κατάθλιψη, καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να απαιτήσουν μακρόχρονη θεραπεία.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμα Βίντεο για καλύτερη κατανόηση της Διαταραχής Προσαρμογής