Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή (Κοινωνική Φοβία)

Τι είναι η Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή (Κοινωνική Φοβία);

Η Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή (Κοινωνική Φοβία) είναι μία από τις πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές. Είναι ο επίμονος και παραλυτικός φόβος ο οποίος προκαλείται από κοινωνικές καταστάσεις και μπορεί να κάνει το άτομο να αισθανθεί ανίκανο να διαχειριστεί ακόμη και καθημερινές δραστηριότητες, όπως να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους σε ένα κατάστημα. Ενώ όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποιες κοινωνικές καταστάσεις ως στρεσογόνες, ένα άτομο με κοινωνική αγχώδη διαταραχή θα εκδηλώσει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία και θα αισθανθεί πολύ περισσότερο ανήμπορο στη σκέψη και μόνο μιας συγκεκριμένης κοινωνικής κατάστασης. Κάποιες φορές αυτές οι ανησυχίες μπορούν να πάρουν συγκεκριμένη μορφή, για παράδειγμα το άτομο μπορεί να κοκκινίσει, να ιδρώσει ή να φανεί ανεπαρκές με κάποιον τρόπο, πράγμα που διατηρεί τον φαύλο κύκλο της διαταραχής (φοβίας).

Η Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή μπορεί να περιγραφεί ως μια σύνθετη φοβία και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εξελιχθεί σε μια κατάσταση που θέτει εμπόδια στο άτομο και περιορίζει τη ζωή του.

 

Συμπτώματα της Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή (Κοινωνική Φοβία);

  • Τρόμος μπροστά στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως συναντήσεις, ομιλία σε ομάδες, ομιλία στο τηλέφωνο, αγορές
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ανελαστικά στάνταρτς ‘πρέπει να τα καταφέρνω όλα τέλεια σε κοινωνικές καταστάσεις’
  • Απώλεια του ελέγχου που θα τους οδηγήσει σε μια ντροπιαστική κατάσταση
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Φόβος ότι το άτομο γίνεται ο στόχος κριτικής
  • Αποφυγή βλεμματικής επαφής
  • Κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ για τη διαχείριση του κοινωνικού άγχους

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση της Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχής (Κοινωνική Φοβία)

Η ψυχολογική θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική τόσο στο να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την προέλευση της διαταραχής όσο και να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε. Ορισμένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) και η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευεργετικές για την καταπολέμηση της διαταραχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συμπτώματα του άγχους.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι