Η Θεραπευτική μου Προσέγγιση

Η Στάση μου

Ενώ ο ψυχικός πόνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης μας, η ιδέα να ξεκινήσουμε θεραπεία μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Για όλους μας η εξερεύνηση των ευάλωτών μας σημείων απαιτεί κουράγιο και θάρρος- ειδικά όταν για χρόνια προσπαθούμε να καλύψουμε τις αδυναμίες μας. Στόχος της θεραπείας μας είναι να σας παρέχω έναν ασφαλή και εμπιστευτικό χώρο όπου θα μπορούμε να διερευνήσουμε τα θέματα και τις ανησυχίες σας. H πιο σημαντική παράμετρος μιας θεραπευτικής διαδικασίας είναι να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης, φροντίδας και ειλικρίνειας. Άλλωστε, η προσωπική αλλαγή και ανάπτυξη επέρχεται μέσω της αλλαγής της σχέσης μας τόσο με τους άλλους όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

θεραπευτική-προσέγγιση

Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, διαπροσωπικές δυσκολίες με τις σχέσεις σας, ίσως να μην μπορείτε απαραιτήτως να εντοπίσετε ακριβώς τι είναι αυτό που σας απασχολεί. Ίσως απλά να νιώθετε ότι η ζωή σας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που επιζητείτε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και εν συνέχεια να σας οδηγήσει σε μια ατέρμονη μάχη με αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Μέσω του διαλόγου, της δέσμευσης και της συνεργασίας μας, θα αξιολογήσουμε και θα εξετάσουμε τα θέματα που σας απασχολούν με ολιστικό τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις παρελθοντικές σας εμπειρίες, τις τρέχουσες περιστάσεις και τις επιθυμίες σας για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Προσέγγισή μου

Η κλινική εμπειρία -καθώς και η έρευνα- αποδεικνύουν πως δεν μπορεί μία θεραπευτική προσέγγιση από μόνη της να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες ανάγκες του ανθρώπου. Στόχος μου είναι να προσαρμόζω τη θεραπευτική μου προσέγγιση  στις ανάγκες σας και να συνδυάζω μια σειρά ερευνητικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως: η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ), η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ), η EMDR, η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΔΣΘ) και η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (ΘΕΣ). Ο τρόπος παροχής της θεραπείας ακολουθεί αυστηρές επαγγελματικές οδηγίες και ισχυρές ηθικές αρχές (βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο βιογραφικό μου σημείωμα). Ως Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας ακολουθώ πιστά τις οδηγίες επαγγελματικής πρακτικής BPS & HCPC, του Ελληνικού Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων και των εθνικών νομοθεσιών. Ακόμα, μένω πάντα ενήμερη για τα νέα ερευνητικά ευρήματα και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Στόχος μου είναι να κατανοήσω πως αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες σας, βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση σας, βλέποντας τον κόσμο με τα δικά σας μάτια. Ανάλογα με το ζήτημα που σας απασχολεί, θα συναποφασίσουμε τη διάρκεια της θεραπείας (π.χ. μακροπρόθεσμη, βραχυπρόθεσμη ή μια προσέγγιση επικεντρωμένη στη λύση) καθώς και την εστίαση της (διερευνητική, εστιασμένη στη λύση/διαχείριση των συμπτωμάτων).

 

Η Κινητήρια Δύναμή μου

Η βαθύτερη μου επιθυμία ως ειδικός ψυχικής υγείας είναι να αναγνωρίσουμε ότι όλοι έχουμε βιώσει στο διάβα της ζωής μας “ψυχολογικούς τραυματισμούς”, πολλές φορές ακόμη περισσότερους από σωματικούς. Ψυχολογικούς τραυματισμούς όπως, αποτυχία,  απόρριψη, μοναξιά. Αν αγνοήσουμε τους “τραυματισμούς” αυτούς μπορεί να χειροτερέψουν και να επηρεάσουν τη ζωή μας δραματικά. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για τη θεραπεία αυτών, συχνά τις υποτιμούμε. Δεσμεύομαι να συνεισφέρω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου, ώστε να αναγνωριστεί η ψυχική υγεία ως εξίσου σημαντική  με τη σωματική υγεία. Αισθάνομαι ευτυχής, βλέποντας ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει το ψυχοθεραπευτικό τους ταξίδι, να αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας και να εμπνέουν και άλλους ανθρώπους να ξεκινήσουν.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που μου έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλω στην ευημερία σας, στη συναισθηματική σας ανάπτυξη, στην ειρήνη με τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους.