Διαταραχές Προσωπικότητας

 

Τι είναι οι Διαταραχές Προσωπικότητας;

Οι προσωπικότητες μας διαμορφώνονται από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Διαμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, τον εαυτό μας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και είναι η προσωπικότητά μας που μας ξεχωρίζει από τους άλλους ανθρώπους.

Είναι φυσιολογικό να βιώνουμε κάποιες φορές δυνατά συναισθήματα, όπως ζήλιας ή να θέλουμε να μας αγαπάνε, αλλά αν αυτά τα συναισθήματα γίνουν πολύ ισχυρά, μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα τόσο σε εμάς αλλά και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Αν πάσχετε από κάποια διαταραχή προσωπικότητας, δε σημαίνει πως είστε διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους αλλά πως πρέπει να προσπαθείτε περισσότερο να ρυθμίσετε τα συναισθήματα σας και τη συμπεριφορά σας.  Οι διαταραχές προσωπικότητας εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία και συνεχίζονται έως την ενήλικη ζωή. Υπάρχουν διαφορετικά είδη διαταραχών προσωπικότητας τα οποία εμφανίζονται με διαφορετικά σύνολα συμπτωμάτων.

 

Είδη Διαταραχών Προσωπικότητας

Τα διαφορετικά είδη διαταραχών προσωπικότητας έχουν οργανωθεί σε τρεις ομάδες: τις ομάδες Α, Β και Γ. Μερικά από τα κοινά τους συμπτώματα παρατίθενται στη συνέχεια:

Ομάδα Α

  • Δυσκολία σύναψης σχέσεων με άλλους ανθρώπους, συχνά υπάρχει έλλειψη επιθυμίας για τη δημιουργία σχέσεων
  • Περίεργες και εκκεντρικές συμπεριφορές

Τα είδη διαταραχών προσωπικότητας που εμπίπτουν στην ομάδα Α είναι η παρανοϊκή- αυξημένη δυσκολία να εμπιστευτείτε άλλους ανθρώπους-,  η σχιζοειδής- αδιαφορία να συνάψετε κοινωνικές σχέσεις και προτιμάτε να είστε μόνοι σας-, και η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας.- δυσκολία σύναψης στενών σχέσεων με εκκεντρικές αντιδράσεις-

Ομάδα Β

  • Δυσκολία σύναψης σχέσεων με άλλους ανθρώπους, μολονότι συχνά υπάρχει η επιθυμία δημιουργίας στενών σχέσεων
  • Υπερβολικά φορτισμένες («θεατρικές»), συναισθηματικές και απρόβλεπτες συμπεριφορές

Τα είδη διαταραχών προσωπικότητας που εμπίπτουν στην ομάδα Β είναι η οριακή-μεγάλες συναισθηματικές διακυμάνσεις και δυσκολία ρύθμισης του συναισθήματος, η αντικοινωνική-απερίσκεπτη συμπεριφορά χωρίς να σκέφτεστε τους άλλους, η οιστριονική-σας αρέσει να είστε το κέντρο της προσοχής, όταν δεν είστε το αντιλαμβάνεστε ως αδιαφορία και η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας -νιώθετε μια ιδέα μεγαλείου, ότι είστε πολύ σημαντικοί-.

Ομάδα Γ

  • Δυσκολία σύναψης σχέσεων με άλλους ανθρώπους, μολονότι συχνά υπάρχει η επιθυμία δημιουργίας στενών σχέσεων
  • Αγχώδης και φοβισμένος τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς

Τα είδη διαταραχών προσωπικότητας που εμπίπτουν στην ομάδα Γ είναι η αποφευκτική-φοβάστε μήπως οι άλλοι σας κρίνουν αρνητικά, η εξαρτημένη-αφήνετε άλλους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο για τη ζωή σας και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας-νιώθετε άβολα αν τα πράγματα γύρω σας είναι ανοργάνωτα και απαιτείτε πολλά από τον εαυτό σας και τους άλλους (η τελευταία συνιστά διαφορετική διάγνωση από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή).

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση των Διαταραχών Προσωπικότητας

Η θεραπευτική αντιμετώπιση που προβλέπεται για τις διαταραχές προσωπικότητας παίρνει κατά κύριο λόγο τη μορφή της ψυχολογικής θεραπείας. Η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΔΣΘ) και η βασισμένη στην εν-νόηση θεραπεία (MBT) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τη θεραπεία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας (ΟΔΠ). Η θεραπεία σχημάτων (ST) έχει ευρύτερη δυνατότητα εφαρμογής και μπορεί να φανεί αποτελεσματική προσέγγιση για τη θεραπεία μιας σειράς από διαφορετικά είδη διαταραχών προσωπικότητας.

Για τις διαταραχές προσωπικότητας δεν συνιστάται φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποβεί χρήσιμη στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους τα οποία συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμα Βίντεο για την καλύτερη κατανόηση των Διαταραχών Προσωπικότητας