Άγχος

 

Τι είναι το Άγχος;

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που το βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, γεννιέται από μια εμπειρία η οποία ερμηνεύεται ως επικίνδυνη. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το άγχος έχει μια εξελικτική αξία καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό συναίσθημα που θέτει τον οργανισμό σε επιφυλακή εν όψει κάποιου κινδύνου και απειλών που ενδέχεται να ελλοχεύουν στον περίγυρό του. Όταν ξεκινάει το άτομο να συνειδητοποιεί  ότι στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει από κάποια σημαίνουσα απειλή, η εμπειρία του φόβου του αποκτά υπεργενικευμένο χαρακτήρα.

Υπάρχουν διάφορα είδη διαταραχών άγχους, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) – Αν πάσχετε από ΓΑΔ, τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε μια έντονη ανησυχία για τα περισσότερα πράγματα και καταστάσεις στις οποίες βρίσκεστε αντί οι ανησυχίες σας να είναι σαφώς εστιασμένες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρκετούς τομείς της ζωή σας όπως τη συγκέντρωση, τον ύπνο και την όρεξή σας.

Διαταραχή Πανικού – Αν πάσχετε από διαταραχή πανικού, είναι πιθανό να βιώνετε έντονο αίσθημα πανικού, το οποίο μπορεί άλλοτε να σχετίζεται με συγκεκριμένες καταστάσεις και άλλοτε να εμφανίζεται με έναν πιο γενικευμένο χαρακτήρα. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού υποφέρουν από ‘τον φόβο του φόβου’, δηλαδή αναπτύσσουν έναν υπεργενικευμένο φόβο ότι κάτι κακό θα συμβεί από στιγμή σε στιγμή  και θα βιώσουν άλλη μια κρίση πανικού, με αποτέλεσμα το επίκεντρο του άγχους να μετατρέπεται σε αναμονή του άγχους. Είναι σύνηθες η διαταραχή πανικού να συνοδεύεται συχνά  από σωματικά συμπτώματα άγχους όπως ταχυπαλμία, ζάλη, εφίδρωση και άλλα.

Άλλες μορφές άγχους είναι η Διαταραχή Άγχους Ασθενείας, Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή, οι Φοβίες και η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ / OCD)

Θεραπευτική αντιμετώπιση του Άγχους

Αν επιθυμείτε μια βραχυπρόθεσμη λύση, το άγχος μπορεί να ρυθμιστεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Αν απαιτηθεί φαρμακολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους σας, το επόμενο βήμα θα είναι μια αξιολόγηση για να λάβετε μια ψυχιατρική εκτίμηση. Σημαντικό να αναφερθεί πως η παρατεταμένη χρήση ψυχιατρικής αγωγής για το άγχος ελλοχεύει εθισμό στην φαρμακευτική ουσία. Παρ’όλ’αυτά σε επεισόδια οξυμένου άγχους, ίσως να είναι απαραίτητη για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Αν επιθυμείτε μια μακροπρόθεσμη λύση, οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για το άγχος είναι οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ) και η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ). Οι θεραπείες αυτές εστιάζουν στο πως ο τρόπος που κανείς ερμηνεύει τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκετε μπορεί να τον οδηγήσουν σε συμπεριφορές που διατηρούν ενδεχομένως το άγχος σε υψηλά επίπεδα. Οι θεραπείες αυτές θα σας δώσουν τα απαραίτητα εφόδια μέσω της απόκτησης νέων δεξιοτήτων διαχείρισης του άγχους, τόσο σε επίπεδο σκέψης και όσο σε συμπεριφοράς.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Χρήσιμη βιβλιογραφία για την καλύτερη κατανόηση των Αγχωδών Διαταραχών

Kennerley, H. (1999). Ξεπερνώντας το άγχος: Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με γνωστικές-συμπεριφοριστικές τεχνικές (Μ. Χαρίτου-Φατούρου Επιμ. Έκδ., Γ. Ευσταθίου, & Κ. Αγγελή Μτφ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. (Τίτλος πρωτοτύπου: Overcoming Anxiety. Έτος πρωτότυπης έκδοσης: 1997)

Silove, D., & Manicavasagar, V. (2000). Ξεπερνώντας τον πανικό: Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με γνωστικές-συμπεριφοριστικές τεχνικές (Θ. Καλπάκογλου Επιμ. Έκδ., Ν. Βουλαλάς Μτφ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. (Τίτλος πρωτοτύπου: Overcoming Panic. Έτος πρωτότυπης έκδοσης: 1997).

Hope D., Heimberg R. ,Juster H., Turk C. (2009). Αντιμετώπισε το κοινωνικό άγχος. Μια γνωστική-συμπεριφορική θεραπευτική προσέγγιση – Εγχειρίδιο αυτοβοήθειας (Γκόγκα Π.,Κωνσταντινίδης Λ. Μτφ). Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη. (Τίτλος πρωτότυπου: Managing social anxiety: A Cognitive – Behavioral Therapy Approach. Client workbook. Έτος πρωτότυπης έκδοσης: 2004)

Χρήσιμα Βίντεο για την καλύτερη κατανόηση του Άγχους